Verzekeringen

WA Verzekering Auto

Iedereen die in het bezit is van een motorvoertuig, is verplicht om minstens een WA-verzekering te hebben. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een auto, motor of scooter. Naast dat het verplicht is, is het een verzekering waar je niet zonder kunt. Financiële schade – waar jij of je gezinsleden aansprakelijk voor zijn – worden vergoed. Het risico van aansprakelijkheid wordt hierbij beschermd.

Wat is een WA Verzekering?

WA is een afkorting die staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze dekt de eventuele schade die jij met je auto aanbrengt. Hierbij gaat het om schade aan anderen en/of hun bezittingen die de verzekerde veroorzaakt. Bijvoorbeeld zaak- en letselschade. Denk aan een auto-ongeluk die door de verzekerde is veroorzaakt. De minimale dekking is twee miljoen euro. Ook wanneer iemand anders in jouw auto rijdt en schade veroorzaakt, worden de kosten vergoed.

Wat wordt niet vergoed?

De schade aan je eigen auto wordt met een dergelijke verzekering niet vergoed. Is het opzettelijk veroorzaakt? Dit wordt ook niet vergoed. De voorwaarde is namelijk dat de schade niet opzettelijk is toegebracht. Hetzelfde geldt voor de niet financiële schade. Dit wordt de zuivere vermogensschade genoemd. Bij een WA wordt er aan de andere partij uitgekeerd, maar niet de schade die je zelf hebt opgelopen. De kosten kunnen in dat geval heel hoog oplopen.

Aansprakelijkheid- versus WA Verzekering

Verwar de WA Verzekering niet met een aansprakelijkheidsverzekering. Deze worden vaak door elkaar gehaald. Beide soorten vergoeden de schade die is aangericht. Het verschil is dat de aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is. Bovendien gaat het hierbij om schade die niet is veroorzaakt is door een motorvoertuig. Wel is het raadzaam om een dergelijke verzekering af te sluiten.

De verzekering

Een WA Verzekering dekt in ieder geval een bedrag van 6.720.000. Dit is het verplicht gestelde bedrag en is wettelijk vastgelegd. Dit betekent dat iedere verzekeraar dit bedrag of hoger uitkeert. Hierbij gaat het om 5.600.000 aan letselschade. De overige 1.120.00 is voor materiële schade. Bij veel verzekeraars heb je namelijk ook de keuze om te kiezen voor een hogere dekking. In dat geval moet je een hogere premie betalen. Zijn de kosten hoger dat het bedrag dat is verzekerd? Dan moet het overige bedrag worden betaald door verzekerde.

Volledige autoverzekering

Een WA is vaak onderdeel van een autoverzekering. De meeste autoverzekeringen dekken namelijk vaak ook de schadekosten aan eigen auto. Dit wordt de cascoverzekering genoemd. Deze laatste is niet verplicht, maar wel raadzaam om af te sluiten. Met name wanneer auto’s die nog vrij nieuw zijn. Het is raadzaam om een auto – die ouder is dan 8 jaar – alleen WA te verzekeren. De maandelijkse kosten kunnen anders te hoog oplopen, in vergelijking met de waarde van de auto.

Casco

Een (beperkt) casco WA-verzekering zorgt ervoor dat letsel aan eigen voertuig wordt vergoed. De dekking hiervan is afhankelijk van de manier waarop deze is ontstaan. Bovendien kan het verschillen per verzekeraar. Dit wordt vastgelegd in de polisvoorwaarden. Bij casco worden ongevallen als brand, ruitschade, diefstal en schade dat is ontstaan door een dier of door extreme weersomstandigheden gedekt. Andere factoren worden gedekt bij een volledig casco. Dit wordt een all-risk verzekering genoemd.

[wp_ad_camp_1]

Author Image
Redactie

Previous Post

Next Post