Medisch

De grootste gevaren van een rolsteiger: zorg voor optimale veiligheid!

Klusjesmannen en doe-het-zelvers, maar ook veel bouwvakkers, schilders en andere mensen die geregeld op hoogte werken, realiseren zich niet altijd hoe gevaarlijk hun werk kan zijn. Ze kiezen voor een rolsteiger kopen en gaan die gebruiken, maar vaak zonder zich goed bewust te zijn van de gevaarzetting rond rolsteigers. Het gebruik van rolsteigers heeft helaas diverse risico’s. In dit blog kun je lezen wat de grootste gevaren zijn bij het werken op hoogte nadat je besloten hebt een rolsteiger te kopen.

Er is altijd een risico op een valpartij

Omdat je met behulp van een rolsteiger werkzaamheden op (grote) hoogte gaat uitvoeren, is er altijd een kans, hoe klein die ook mag zijn, op een valpartij. Een valpartij is wat licht uitgedrukt, want meestal gaat het om een val van enkele meters, bijvoorbeeld 4, 8 op soms wel 12 meter. Vanaf dit soort hoogtes kan vallen gemakkelijk leiden tot ernstige verwondingen, blijvend letsel of – het gebeurt jaarlijks meermalen – de dood. Door een rolsteiger te kopen die gecertificeerd is volgens de NEN/ISO-normen uit de branche kan dit soort ellende voorkomen worden. Steiger hebben altijd zijleuningen nodig bijvoorbeeld, die voorkomen dat je bij een glijpartij of misstap naar beneden kunt vallen.

Een omvallende of instortende rolsteiger

Betrokkenen en professionals uit de bouwwereld, glazenwasserijsector en andere bedrijfssegmenten die op hoogte werken, weten uit ervaring veelal dat er geregeld rolsteiger omvallen of zelfs instorten, doordat de gebruikers een loopje hebben genomen met de veiligheid van de steiger stellage. Als er sprake is van een instortende of zelfs een omkiepende steiger, is er tijdens het opbouwen meestal slordig omgegaan met de basale veiligheidsregels. Of, ook dat kan, de steiger is niet-gecertificeerd of ondeugdelijk gebruikt, doordat niet de juiste onderdelen zijn toegepast bij de opbouw of er bepaalde veiligheidsvoorschriften niet zijn nageleefd door de steigerbouwers.

Voorwerpen die van rolsteigers af vallen

Een veelvoorkomende oorzaak van ongelukken met of rond steigers zijn (zware) voorwerpen die van een steiger naar beneden vallen en daar andere mensen verwonden of zelfs doden. Vaak gaat het in dit soort gevallen om bijvoorbeeld vallend gereedschap, stenen of dakpannen en soortgelijke spullen die van grote hoogte naar beneden komen. Dit gevaar is vrij eenvoudig te neutraliseren door zo weinig mogelijk materialen en spullen op het steiger platform te plaatsen en de steiger opgeruimd te houden.

Author Image
Redactie