Geef je kast een nieuwe look met plakfolie
Overig

Geef je kast een nieuwe look met plakfolie

Ben je van plan een nieuwe kast te kopen omdat de look niet meer past in huis? Wacht daar dan nog even mee. Wist je namelijk dat er heel veel mogelijkheden zijn om je kast een tweede leven te geven. Je kunt hiervoor niet alleen verf gebruiken maar ook plakfolie. Het fijne aan plakfolie is dat het niet altijd een effen kleur hoeft te zijn. Zo heb je de mogelijkheid om ook printjes te gebruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hout printjes maar ook gewoon gekleurde printjes. Dit maakt het leuk om plakfolie te gebruiken voor het pimpen van je kasten. Het aanbrengen van plakfolie is gemakkelijk te doen maar wel een secuur klusje. 

Heb je veel nodig om plakfolie aan te brengen?

Voor het aanbrengen van plakfolie heb je een aantal dingen nodig. Om te weten hoeveel je nodig hebt is het nodig om de oppervlaktes op te meten. Dit kun je gemakkelijk doen met een rolmaat of liniaal. Om bij het aanbrengen je folie glad te strijken is een rakel aan te raden. Doe dit vooral niet met een pinpas omdat deze schade achter kan laten. Met een scherp Stanleymesje snij je de folie op de gewenste afmeting. Je kunt het plakken gemakkelijker maken door water te gebruiken. Hierdoor plakt het plakfolie niet gelijk vast en is het nog iets te corrigeren. Hiervoor gebruik je een plantenspuit met water.

Hoe breng je plakfolie aan?

Dan nu de stappen van het aanbrengen van plakfolie. Lees de stappen altijd goed door voordat je begint met plakken. Zo weet je al van tevoren wat er moet gebeuren en kom je niet voor verrassingen te staan. 

  1. Je begint met het meten van je oppervlakte en daarna je folie. Dit snijdt je af met een Stanleymes. Houd dit wel ruim aan met eventueel 1 á 2 centimeter meer. Hiermee voorkom je namelijk dat je te weinig hebt en het folie niet meer kan gebruiken.
  2. Om het plakfolie goed te laten plakken is het belangrijk dat de ondergrond goed schoon is. Je kunt de ondergrond gemakkelijk schoonmaken met warm water en een druppel afwasmiddel. Hiermee voorkom je dat er viezigheid tussen komt en het folie niet goed hecht.
  3. Zoals hierboven al even besproken is het belangrijk folie nat te plakken. Spray de ondergrond goed nat met een plantenspuit. Gebruik zeker niet te weinig water want zo kan het folie alsnog in één keer kleven.
  4. Als je het folie gaat aanbrengen is het belangrijk dat de beschermlaag verwijderd is. Doe dit alleen niet in zijn geheel maar doe dit met stukjes van 10 centimeter. Hiermee voorkom je dat het folie alsnog aan elkaar kleeft en je het niet meer kunt gebruiken. Als je niet ervaren bent is het handig dit met twee personen te doen. 
  5. Dan is het nu tijd om het plakfolie aan te brengen. Begin in de hoek en werk zo verder over de kast heen. Strijk tussendoor het folie ook glad zodat er geen oneffenheden ontstaan.
  6. Is het naar wens aangebracht? Dan kun je nu het water gaan verwijderen. Dit kan gemakkelijk met de rakel. Begin in het midden van het oppervlak en veeg naar de zijkanten. Leg wel wat handdoeken eronder want anders wordt het een waterballet.
  7. Heb je aan het begin wat extra folie afgesneden? Dan kun je dit nu gemakkelijk wegsnijden met het Stanleymes. Als je deze stap hebt afgerond is het tijd om te genieten van je ‘nieuwe’ kast!
Author Image
admin