Medisch

Middenoorontsteking symptomen en wat u kunt doen

Een middenoorontsteking is een veel voorkomende ontsteking van het middenoor. Het komt veel voor bij kinderen die verkouden zijn, na een infectie van de neusamandelen of bij infectieziektes als Mazelen en Roodvonk. In bijna alle gevallen gaat het vanzelf over. In enkele gevallen echter is behandeling nodig. De latijnse benaming is Otitis media.

Naast de gewone middenoorontsteking is er ook de acute middenoorontsteking (Otis media acuta). Deze wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie.

Symptomen van een middenoorontsteking

Een middenoorontsteking gaat meestal gepaard met de volgende symptomen:

  • Oorpijn in het aangedane oor
  • Bij controle een rood uitpuilend trommelvlies
  • koorts
  • Afname van het gehoor aan het aangedane oor
  • prikkelbaarheid
  • oorsuizen
  • Onrustig slapen
  • Buikklachten (buikpijn, diarree, braken en gebrek aan eetlust)

Het kind krijgt last van een drukkend gevoel in het oor. Dit drukkende gevoel kan veel pijn doen. Baby’s grijpen veel naar het pijnlijke oor en zijn erg onrustig ’s nachts.

Naast deze symptomen ervaart het kind soms ook algehele malaise en is moe en hangerig.

Symptomen bij een acute middenoorontsteking

Naast bovenstaande symptomen komt het bij acute middenoorontsteking regelmatig voor dat de lymfeklieren in de hals opgezwollen zijn aan de aangedane zijde.

Bij een middenoorontsteking kan het kind last krijgen van een loopoor. In het geval van een loopoor is de druk in het middenoor zo hoog opgelopen dat het trommelvlies scheurt. Door deze scheur komt dan pus naar buiten. De pus is lichtgeel en kan stinken. Ook kan er bloed mee naar buiten komen, dit is niet erg.

Complicaties

In het geval van verwaarlozing van een middenoorontsteking kan gehoorschade optreden, dit is echter uiterst zeldzaam.

Middenoorontsteking behandeling

Meestal gaat het vanzelf over. Aangezien de neus de belangrijkste oorzaak is van een ontsteking aan het middenoor is het verstandig uw kind neusdruppels te geven. Ga voor advies naar apotheek of drogist. Bij koorts en pijn kunt u uw kind paracetamol geven.

Huisarts raadplegen

Wanneer de koorts na twee dagen niet zakt is het verstandig de huisarts te bellen. Deze schrijft dan vaak een kuurtje voor.

Aanvullende informatie

Vroeger werd bij een heftige middenoorontsteking vaak het trommelvlies doorgeprikt om de pus te laten afvloeien. Dit gaf dan onmiddelijk verlichting. Tegenwoordig wordt dit niet meer gedaan. Als gevolg van dit ‘nieuwe beleid’ komt het tegenwoordig voor dat kinderen op uitzonderlijk jonge leeftijd, een chronische middenoorontsteking ontwikkelen. Dit kwam vroeger, voordat het nieuwe beleid werd ingevoerd, nooit voor. Nieuw beleid is dus niet altijd beter beleid.

Er zijn, zeker bij regelmatig terugkerende klachten, ook verschillende alternatieve geneeswijzen, zoals in sommige gevallen als kalmering acupunctuur.

Author Image
Redactie