Bedrijf

Wat is elektrisch booglassen.

Met het elektrisch booglassen las je met een stalen kern. Die kern is bekleed met een bekleding die is samengesteld uit staal en niet stalen. De bekleding heeft als doel het smeltbad te beschermen van het zuurstof en stikstof uit de lucht. Het smeltbad wordt rond de 7000 graden Celsius.

In tegenstelling tot het lastoevoegmateriaal bij het mig mag lassen is bij elektrisch booglassen de elektrode het lastoevoegmateriaal. en de bekleding het gas. Tevens vormt er een slaklaag op de las die na het stollen verwijderd kan worden.

Het wordt nog steeds toegepast in de laswereld al wordt het wel minder, dit komt mede door het mechanische lassen bij mig mag lassen wat uiteraard vele malen sneller is dan het elektrisch booglassen. De benodigde apparatuur is zeer goedkoop en vraagt bijna geen onderhoud, maar het lassen op zich vraagt wel wat oefenen.

Bij het elektrisch lassen moet je een beweging naar bijvoorbeeld recht maken wat we de voortloopsnelheid noemen en je moet een neerwaartse beweging maken omdat de elektrode afsmelt, vandaar het enige oefenwerk. In het veld is elektrisch booglassen wel uitermate geschikt en is ook in alle lasposities te lassen met de juiste elektrode.

Ook bij dit lasproces brand er een boog tussen het lastoevoegmateriaal en de elektrode en waarbij het werkstuk de min pool vormt. Echter bij dit lasproces moet de boog zeer kort gehouden worden om het doven van de boog tegen te gaan. In tegen stelling tot het mig lassen is hier alleen slepend lassen toegestaan, bij stekend lassen zou je over je net neergelegde slak heen lassen wat porositeit tijd geeft in de las.

Er zijn vele soorten en maten laselektrodes te vinden welke allemaal zijn eigen eigenschappen heeft.

Author Image
Redactie