Natuur

Mei, de bloeimaand.

Mei, de bloeimaand, is een van de mooiste maanden om volop van de tuin te genieten. Soms kun je de zomer al een beetje te ruiken. Veel planten staan nu in volle bloei en de bladeren hebben dan nog zo’n specifieke, frisgroene kleur.

Omstreeks half mei zijn de ijsheiligen (11-14 mei) voorbij en is de kans op nachtvorst zo klein, dat planten geen gevaar meer lopen schade op te lopen door de vrieskou. Het is dan weer tijd om zomerbloeiers aan te schaffen en om bakken, potten, manden en borders ermee te vullen tot de tuin, het balkon of de vensterbank weer helemaal vol staan met al dat moois. Dat kunnen natuurlijk eenjarigen zijn, maar er is ook een grote keuze in bloeiende, vaste planten, struiken en heesters.

Kopen
Bloeiende containerplantjes zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse tuinieren. Een voordeel van containerplanten is, dat ze de hele zomer door kunnen worden geplant. Na het uitplanten slaan ze bijna altijd aan en groeien dan meteen verder, mits er natuurlijk voldoende water wordt gegeven.
Om een goede plantenkeuze te kunnen maken is het belangrijk te weten hoeveel uren de zon op de plek van bestemming schijnt. Planten voor de volle zon hebben meer dan zes uur zon per dag nodig, halfschaduwplanten ongeveer vier uur en schaduwplanten zijn doorgaans tevreden met zo’n twee tot drie uur zon per dag.

Koop, als het om kleine aantallen planten gaat, minstens drie van eenzelfde soort en het liefst een oneven aantal, bijvoorbeeld drie, vijf of zeven. Dat ziet er het natuurlijkst uit. Even of oneven aantallen spelen geen rol meer als je meer dan tien van dezelfde soort koopt. En… koop nooit plantjes, die er slap en verpieterd uitzien en waarvan de aarde gortdroog is. Ze zullen het in de meeste gevallen niet goed doen als het resultaat van verspilde moeite en geld. Meestal worden er tijdens een bezoek aan een tuincentrum impulsinkopen gedaan. Er wordt dan gekozen voor wat er bloeiend wordt aangeboden. Maar reserveer ook wat ruimte voor in de nazomer en de herfst bloeiende planten. De zogenaamde bloeispreiding.

Wat te kiezen?
Pelargoniums, begonia’s, afrikaantjes (Tagetes), Lobelia, vlijtig liesje (Impatients-soorten), petunia’s en fuchsia’s zijn klassiekers onder de bloembak- of perkplantjes. De laatste jaren zijn er echter heel veel planten bijgekomen. Een nieuweling in het assortiment van de petunia is Surfinia. Surfinia’s bloeien uitbundig met fraaie kelken in allerlei pasteltinten, met of zonder fraai streeppatroon. Het zijn toppers voor hanging baskets. Een andere mooie bloembakplant is de Kaapse margriet (Osteospermum) met zijn margrietachtige bloemen of het fijne plantje Bacopa, dat kleine, witte tot licht lilagekleurde bloemetjes heeft. Het hangplantje Brachycome heeft ook margrietachtige bloempjes en is geschikt als onder- of tussenbegroeiing van bloembakken. De overwegend zilvergrijze strobloem (Helichrysum) behoort tot de allerfraaiste zomerbloeiers en is de laatste jaren dan ook erg in trek.

Geschikte planten voor hanging baskets zijn onder andere begonia’s, geraniums (Pelargonium), fuchsia’s, het tandzaad (Bidens ferulifolia), de Kaapse margriet, Lobelia-soorten, de Oost-Indische kers (Tropaeolum), petunia’s, viooltjes, vlijtig liesje en ijzerhard (Verbena).
Dan is er nog het grote aanbod van prachtige kuipplanten, zoals Bougainvillea, Oleander, Hibiscus en Heliotroop, waarmee hele mooie combinaties gemaakt kunnen worden. Onder de grote, bloeiende kuipplanten is Abutilon een topper en natuurlijk ook de imposante Brugmansia, de engelentrompet, beter bekend onder de oude naam Datura, met zijn grote, witte, gele, roze of oranjerode, trompetvormige bloemen. Of de koraalstruik (Erythrina crista-galli) met zijn prachtige, bijzondere koraalrode bloemen, die het liefst een plaatsje in de volle zon heeft.

Het planten
Zorg ervoor, dat de wortelkluit tijdens het planten niet uit elkaar valt. Dat lukt het best door de wortelkluit eerst goed nat te maken. Zet de plant voor het planten altijd paar uur in een emmer of bak met water voor voldoende vocht en een compacte kluit, die niet zo snel uit elkaar zal vallen.
Voor het planten moet eerst de grond goed worden losgemaakt. Maak vervolgens een plantgat, dat ruim genoeg is voor de gekochte plant(en). Vul dan het plantgat op met goede (bemeste) potgrond met het RHP-keurmerk. Giet een flinke plens water in het plantgat, waarna de plant kan worden geplaatst. De plant krijgt op deze manier meteen een startvoeding en kan makkelijker en snel doorwortelen in de aangebrachte, bemeste potgrond met (meestal) turfstrooisel, waardoor meer vocht wordt vastgehouden.

Als plantjes in een bak of kuip worden geplant, moet er voor een goede drainage worden gezorgd. Zit er onder in de pot of bak geen gat, maak die dan en leg een potscherf over het gat, zodat de potgrond niet kan wegspoelen. Zorg voor voldoende groeidiepte in de pot. Het inplanten van potten en bakken kun je het best doen als het weer wat bewolkt is. De planten verdampen dan minder en drogen dus minder snel uit.
Voor het opvullen van hanging baskets is het handig onderin een stuk plastic of een schotel te leggen om ervoor te zorgen dat er een beetje water in kan blijven staan en de mand niet al te snel verdroogt. Er is speciale potgrond voor kuipplanten en hanging baskets. Dit grondmengsel houdt water beter en langer vast dan standaardpotgrond.
Duw tijdens het oppottten de potgrond rond de wortels altijd goed aan en geef de planten na het planten altijd ruim water.

Onderhoud
Zeker met zonnig weer moet aan planten in potten en bakken iedere dag water worden gegeven. De beste tijd daarvoor is in de namiddag als de zon niet meer op de planten schijnt of ’s avonds. De planten hebben dan de hele nacht de tijd om het vocht op te zuigen. Als overdag water wordt gegeven, zal de zon de grootste hoeveelheid verdampen zonder dat de planten er hun voordeel mee kunnen doen. Giet op de potgrond en niet op de planten. Hierdoor kunnen ze worden aangetast door schimmels en gaan rotten.
Planten in potten en bakken hebben extra veel mest nodig. Geef dit bij voorkeur in de vorm van speciale korrels of tabletten, die maandenlang meststoffen blijven afgeven. Ook kan een lang werkende groeitablet bij de wortels in de aarde worden gestopt. Een tablet geeft gedurende het hele seizoen voeding. Er zijn speciale meststoffen, die op de behoefte van de plant zijn afgestemd, maar universele meststoffen zijn ook bruikbaar. Van planten die regelmatig worden bemest, heb je het meeste plezier. Ze worden door het mesten sterk en zijn beter bestand tegen schadelijke invloeden, zoals schimmels én schadelijke insecten krijgen weinig of geen kans.

Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen en slechte blaadjes. De planten blijven hierdoor niet alleen schoon en mooi, maar ook is de kans op schimmelvorming kleiner. Door de uitgebloeide bloemen steeds weg te halen zullen de planten geen zaad vormen en zullen ze ook nog eens beter en langer doorbloeien. Zo bloeien geraniums in april en met een beetje goede wil gaat dat door tot ver in oktober. Veel geraniums reageren met een tweede bloei of herbloei door de plant na de hoofdbloei – als de plant geen bloei meer vertoont – terug te snoeien. Meestal hebben ze binnen een paar weken weer jong, gezond blad en maken weer nieuwe bloemknoppen aan.

Van laag naar hoog
Naast bloem- en bladkleur is ook de grootte en de groeivorm erg belangrijk voor een mooi gevulde bloembak of border. Meestal worden de planten trapsgewijs naar groeihoogte gerangschikt: aan de voorkant de lage beplanting en naar achteren toe steeds hogere exemplaren. Spannend is het om hier en daar eens een hogere plant wat meer in het midden of vooraan te zetten. Maak daarom de hoogtelijn achteraan niet altijd op één lijn.
Hoge bloeiers met een fragiel uiterlijk die wat meer vooraan in de border kunnen worden geplant, worden weefplanten genoemd. Het zijn vaak planten met weinig blad, maar met veel opvallende bloemen, die het fantastisch doen tussen andere vaste planten. Weefplanten kunnen lukraak tussen vaste planten worden geplant als vaste planten of eenjarigen. Een bekende, hoge soort die als weefplant kan worden gebruikt is ijzerhard (Verbena bonariensis) met zijn dieppaarse bloemen, die ruim een meter hoog kunnen worden, maar nergens in de weg staan. Ook Salvia officinalis (salie) is zo’n mooie, grijze weefplant, die makkelijk open plekjes vult en in juni – juli schitterend bloeit met blauwe bloemetjes.
Deze weefplanten en ook andere, hoge planten komen het best tot hun recht als ze het hele seizoen mooi overeind blijven staan. Daarom is het belangrijk ze op tijd te steunen. Hoe vroeger je planten steunt, des te sneller er niets meer van het steunmateriaal te zien is. Tevens voorkomt zo’n steun dat de plant door harde wind omwaait of – nog erger – afbreekt.

Tips
Witte en gele tinten zijn direct in het oog springende kleuren en kunnen bijna met alles worden gecombineerd. Blauwe bloeiers vallen wat minder op. Geef ze daarom een plaatsje, waar ze wel goed opvallen. Rode kleuren in allerlei tinten mogen in de tuin natuurlijk niet ontbreken. Het is tenslotte de kleur van de liefde. Rode bloemen zullen altijd de aandacht opeisen.

Planten die gelijktijdig bloeien en dicht bij elkaar staan, komen het best tot hun recht als ze verschillende bloemvormen hebben.

Geen of weinig tijd om in de tuin te werken? Houd daar dan met de beplanting rekening mee. Veel verschillende soorten is arbeidsintensiever dan plantgroepen van dezelfde soort.

Natuurlijk is het nu ook tijd om naar het tuinmeubilair te kijken.Veel tuincentra hebben nu een Aanbieding tuinstoelen.

Author Image
Redactie