Verzekeringen

Verschillende vragen over de uitvaart

Kan ik zo maar bij een uitvaartcentrum binnenlopen en om informatie vragen?

In een aantal uitvaartcentra houden wij voor belangstellenden de zogenoemde info-uren. U kunt dan gewoon bij ons binnenlopen, rondkijken en vragen stellen als u dat wilt. Wij geven u graag antwoord op uw vragen over uitvaartzorg en -verzekeringen.

Er is een groeiende behoefte aan informatie over uitvaarten. Dit blijkt uit de vele belangstelling voor onze info-uren. Zo wil de één iets weten over de verschillende soorten kisten. Terwijl de ander gewoon even wil kijken hoe een opbaarkamer er van binnen uitziet. Dus aarzel niet en kom eens vrijblijvend bij ons langs. Het geeft een goed gevoel om even stil te staan bij de invulling van een laatste afscheid.

Het is goed dat tegenwoordig steeds meer mensen bij leven al nadenken over hoe zij hun uitvaart geregeld willen zien. Om aan deze belangstelling tegemoet te komen, houdt uw uitvaartverzekeraar lezingen, voorlichtingsbijeenkomsten en open dagen. Als u hier meer over wilt weten, belt u ons dan even.

Kan ik voor een uitvaart zelf de muziek bepalen

U kunt vooraf vastleggen welke muziek u op uw uitvaart wilt. En daarbij maakt het niet uit of u kiest voor een klassiek stuk van Schubert of voor een moderne popsong.

De crematoria beschikken over het algemeen over een zeer uitgebreide muziekcollectie. Kleinere begraafplaatsen hebben vaak een povere geluidsinstallatie en hebben geen, of een beperkte, eigen muziekcollectie.

Natuurlijk is het altijd toegestaan eigen CD’s of
cassettes te laten spelen. De grotere begraafplaatsen met aularuimte zijn vergelijkbaar met die van crematoria. Live-muziek mag uiteraard. De uitvaartverzorger kan voor u bemiddelen bij het boeken van een muzikant of ensemble.

Kan ik ook in een andere gemeente begraven worden?

Wij kunnen ons voorstellen dat u in een andere gemeente begraven wilt worden, dan waar u de laatste jaren hebt geleefd. In de meeste gemeenten in Nederland is dat mogelijk. Sommige gemeenten rekenen hiervoor echter extra grafkosten.

De regels verschillen?

Er zijn ook gemeenten die speciale voorwaarden stellen aan het begraven van mensen van buiten hun gemeente. Stel dat u bijvoorbeeld niet in Amersfoort woont, maar er toch begraven wilt worden. Dan kan dat alleen als er in Amersfoort een familielid van u woont die het graf op zijn of haar naam neemt. En zo bestaan er meer regels.

Uw uitvaartverzekaar wijst u de weg. Dat is natuurlijk altijd erg belangrijk om een goede uitvaartverzekering af te sluiten. En dus eerst de uitvaartverzekering vergelijken.

Kan ik mijn uitvaart zelf vooraf regelen?

U kunt bij uw uitvaartverzekaar uw uitvaartwensen vastleggen in een Scenarium. Een Scenarium is een soort draaiboek waarin u aangeeft hoe uw uitvaart moet worden uitgevoerd. Bij uw uitvaartverzekaar is het mogelijk een registratieformulier aan te vragen en daarop tot in detail uw wensen kenbaar te maken.

uw uitvaartverzekaar wil mensen stimuleren om over hun uitvaart na te denken. Vandaar dat zij iedereen de mogelijkheid biedt om zijn of haar wensen kosteloos te laten registreren, zonder verdere verplichtingen. U hoeft zelfs niet bij uw uitvaartverzekaar verzekerd te zijn of uw uitvaart door uw uitvaartverzekaar te laten verzorgen.

Kan ik mijn uitvaart milieubewust regelen?

We kunnen ons heel goed voorstellen dat als u uw leven lang milieubewust hebt geleefd, u ook een milieubewuste begrafenis of crematie wilt.

Uiteraard houden Uitvaartverzekaars hier bij uw uitvaartverzekaar rekening mee. Wilt u een uitvaart per fiets in plaats van met rouwauto’s? uw uitvaartverzekaar verzorgt het graag en goed.

Ook zijn Uitvaartverzekaars u bijvoorbeeld van dienst met een rieten of houten kist zonder laklaag. Milieuvriendelijke aspecten waarvoor Uitvaartverzekaars altijd een luisterend oor hebben.

Bij een crematie ligt de grootste verantwoordelijkheid ten opzichte van het milieu bij het crematorium. Uitvaartverzekaars garanderen u dat Uitvaartverzekaars bij een uitvaart zoveel mogelijk rekening houden met het milieu.

Author Image
Redactie