Geen categorie

Wat is een kredietkaart?

De gewone debetkaart is de meest verspreide betaalkaart. Hiermee gaat het geld direct na de verrichting van uw rekening. Dit in tegenstelling tot de kredietkaarten of creditcards.

Met een kredietkaart geniet u uitstel van betaling. Gratis of tegen betaling. Met de courante kredietkaart worden uw uitgaven maandelijks vereffend. U haalt er geld mee uit de muur; mogelijk grotere bedragen dan met de gewone debetkaart. U bestelt tickets voor uw favoriete festival en reserveert uw vlucht – online of per telefoon – voor een bestemming naar keuze. U betaalt een romantisch dinertje, zet u zelf eens in het nieuw, … in binnen- én buitenland.

Kredietkaarten met een kredietopening bieden u dezelfde mogelijkheden, met de optie tot spreiding van betaling. Tegen een bepaald intrest, uiteraard.

Privatieve kaarten zijn kredietkaarten met een kredietopening. Ze zijn gelinkt aan een supermarkt, winkelketen of postorderbedrijf. Voor dit type kredietkaarten gelden speciale gebruiksvoorwaarden.

Wat heeft een creditcard dat een gewone betaalkaart niet heeft?

  • Geld afhalen: met een kredietkaart kunt u – indien gewenst – grotere bedragen afhalen dan met een debetkaart. In binnen- en buitenland, ook buiten de eurozone. Het is dus niet nodig om op reis veel cash op zak te hebben.
  • Betalen in handelszaken: het aantal winkels en restaurants waar u kunt betalen met uw kredietkaart ligt hoger, zowel in binnen- als buitenland. U herkent deze etablissementen aan het logo van uw kredietkaart, doorgaans in de etalage.
  • Aankoop op afstand: Wilt u een aankoop verrichten via internet, per fax of telefoon? Dan lukt dat doorgaans nog wel met de klassieke overschrijving. Met een kredietkaart gaat het wel stukken sneller.

Het grootste verschil is natuurlijk het uitstel van betaling. De klassieke kredietkaart geeft u meestal tot het einde van de maand. Met de kredietkaart met kredietopening bepaalt u zelf wanneer u terugbetaalt. Gespreide betaling dus.

Zonder die kredietkaart met kredietopening moet u misschien eerst de volledige kostprijs van de beoogde dienst of het gewenste goed bijeen sparen. Of onvoorziene omstandigheden drijven u in acute geldnood. Een creditcard kan dan een oplossing bieden. Een die weliswaar goed doordacht moet worden.

Daar moet je dan eigenlijk al over nadenken bij de creditcard aanvragen, zodat je later niet door de kaart in de problemen komt.

Author Image
Redactie