Geen categorie

Energie berekenen

Meten is weten, het alom bekende gezegde dat vandaag de dag nog steeds op gaat. Wanneer je je energie gaat berekenen dan kom je altijd weer meer te weten over je verbruik en waar je op kunt besparen. Het lijkt niet meer dan normaal dat vandaag de dag elk kind zijn eigen televisie, radio, computer en ander elektrische apparaten op zijn of haar kamer heeft staan.

Wanneer we het vele gebruik van deze apparaten op gaan tellen kun je mooi in kaart brengen wat het verbruik is op jaarbasis van je gezin. Wanneer je weet hoeveel je verbruikt per jaar kun je bij verschillende leveranciers gaan vergelijken waar je met jouw verbruik het goedkoopste uit bent. Dat is natuurlijk altijd mooi mee genomen, ook al gaat het soms maar om een paar euro. Om te kunnen vergelijken zijn er op de website van diverse energieleveranciers, zoals Nuon, berekening modules aanwezig die uitrekent hoeveel energie je gemiddeld verbruikt. Je dient daar dan ook het volledige verbruik van gas in te vullen.

Om exact te weten te komen hoeveel energie je je verbruikt kun je het beste een energie audit laten doen. Een medewerker van de energieleverancier kan snel een direct een duidelijk beeld scheppen over het verbruik van je gezin en de punten aangeven waar eventueel direct op bespaard kan worden. Op deze manier kun je beter beslissen waar je op wilt besparen of dat het wellicht interessanter is om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Een leverancier met betere tarieven en meer groene stroom voorzieningen. Wellicht is het na een energie audit ook wel verstandig gebleken om bijvoorbeeld een zonneboiler te installeren en/of een gedeelte van je stroom op te gaan wekken met zonne-energie. Laat in alle gevallen de verschillende scenario’s berekenen. Hoeveel ben je kwijt als je overstapt naar een nieuwe leverancier, wat zijn de financiele gevolgen voor het installeren van groene stroom voorzieningen en wat kun je besparen nadat je het plan hebt doorgevoerd om op bepaalde zaken te besparen.

Vraag het dus gerust, en vergelijk energieleveranciers gewoon ieder jaar. Want alleen dan kun je echt besparen op de energiekosten.

We kunnen dus wel stellen dat het berekenen van het energie verbruik een belangrijk gegeven is, het kan financieel positief uitpakken en het is daarnaast vaak ook nog beter voor het milieu. Geld is echter vaak een grotere reden om te gaan besparen, enigszins jammer, maar onbewust worden we toch een beetje bewust van groene stroom en helpen we het milieu door middel van onze portemonnee. Ironisch, dat indirect ons geld als nog het milieu zou kunnen ‘redden’.

Author Image
Redactie