Bedrijf

Wijnglazen

Wijn proeven begint natuurlijk bij het juiste glas. Tegenwoordig zijn er een veelvoud aan verschillende soorten wijnglazen voor wijn en champagne, maar je kunt de voordelen alleen benutten als je ze correct gebruikt en weet welke wijn bij welk glas gecombineerd moet worden om het van zijn beste kant te laten zien.

Hoe belangrijk is de keuze van het juiste wijnglas?

Om het volledige potentieel van een fles wijn te ontwikkelen en de goede eigenschappen van een wijn te versterken, wordt er tegenwoordig een groot aantal verschillende soorten glazen aangeboden, maar de laatste jaren is er een trend naar “meer is minder”. Het volume moet in een redelijke verhouding staan ​​tot de intensiteit en complexiteit van de wijn en zo de best mogelijke facetten laten zien. Verder dient het glas tot maximaal een derde gevuld te zijn om de wijn optimaal van zuurstof te voorzien en zodat het wijnglas toch verstandig kan worden rondgedraaid zonder de fijne druppel te morsen.

Goede wijn heeft fijn glas nodig!

Een slechte wijn wordt waarschijnlijk niet beter in het juiste glas, maar een goede wijn kan nog effectiever zijn met de juiste glaskeuze. De Oostenrijker Claus Riedel was de eerste die in 1973 het verband zag tussen druivensoort en glas en bracht een serie glazen met de naam “Sommelier” op de markt. Deze stap wordt nog steeds beschouwd als een mijlpaal in de ontwikkeling van specifieke wijnglazen. Voor het eerst werd ontdekt dat de vorm van het glas een grote invloed heeft op de wijn en zijn smaak. Wijnglazen worden nog steeds volgens dit principe gemaakt (vorm volgt functie). In de loop van de tijd is ook ingezien dat niet alleen de druivensoort het glas bepaalt, maar dat veel meer invloedsfactoren doorslaggevend zijn, zoals herkomst, veroudering, wijnstijl en rijpheid.

De kwaliteit van het glas is ook belangrijk, tegenwoordig zijn wijnglazen erg dunwandig, omdat ze de smaak beter over de tong verdelen. Daarom wordt handgeblazen glas, ondanks alle technische vooruitgang, als van hogere kwaliteit beschouwd en, ondanks de fijnheid van het glas, ook robuuster dan zijn machinaal vervaardigde tegenhangers, hoewel deze de afgelopen jaren veel hebben ontwikkeld en nu in een zeer hoge kwaliteit worden geproduceerd.

Hier zijn een paar tips welke glazen bij welke wijn passen:

Champagne en mousserende wijn

Het glas is rond het midden het breedst en dient tot deze hoogte gevuld te worden. Dit glas in de zogenaamde tulpvorm is ideaal voor champagne en mousserende wijnen met fijne perlage die langer op de gist hebben gestaan, aangezien deze vorm wat meer contact met zuurstof toelaat en zo de fijne gistachtige aroma’s van deze mousserende wijnen perfect naar voren brengt.

Witte en roséwijnen

Het klassieke witte wijnglas wordt aanbevolen voor de meeste witte wijnen. Het biedt de wijnen voldoende lucht om te ademen, maar is toch relatief slank waardoor de wijn niet te snel opwarmt. Dit type glas is bijzonder geschikt voor droge Riesling, Sancerre, witte wijnen uit Bordeaux, maar ook voor Beaujolais, eenvoudige Chianti of ook rosé en zoete wijnen. Dit glas ondersteunt dus perfect de versheid van de wijnen en concentreert vooral de primaire aroma’s in het glas.

Bordeaux glas

Het Bordeaux-glas werd speciaal ontwikkeld om de kenmerken van klassieke Bordeaux perfect te laten zien, namelijk om de tannine in de wijn te verwerken en zo de wijn een perfecte harmonie te geven. Het glas kenmerkt zich door zijn hoge beker. Het is iets breder dan het witte wijnglas en is daardoor zeer geschikt voor veel soorten wijn. Dit type glas is dan ook bijzonder geschikt voor rode wijnen uit Bordeaux, rode en witte wijnen uit de Rhône, wijnen uit Toscane, maar ook Australische Shiraz en Californische Cabernets.

Bourgondisch glas

Bourgondische wijnen hebben een bijzondere positie in de wijnwereld en hebben daarom een ​​eigen glas nodig. Het bordeauxrode glas kenmerkt zich door zijn extreem brede kelk en is iets minder hoog dan het bordeauxglas. De wijn krijgt veel lucht, wat vooral gunstig is voor zeer geconcentreerde wijnen met een licht reducerende ontwikkeling. Dit glas is daarom ideaal voor: complexe Bourgogne (wit en rood), Nebbiolo, Barbera of gerijpte wijnen uit de noordelijke Rhône.

Universeel glas

Wil je ontsnappen aan de jungle van glazen en je geen zorgen maken over het juiste wijnglas, dan is er het zogenaamde universele glas. Dit is misschien niet de ideale metgezel voor elke wijn, maar het omvat wel een breed scala aan wijnsoorten en is ideaal voor Bordeaux-wijnen, sterke witte wijnen of hete druivensoorten zoals Syrah, Grenache of Viognier. Een van de beroemdste wijnjournalisten ter wereld is een groot liefhebber van deze glazen en waardeert hun veelzijdigheid. Daarom ontwierp René Gabriel een paar jaar geleden zijn eigen glas, een van de meest revolutionaire en veelzijdige wijnglazen.

Author Image
Redactie

Previous Post

Next Post