Fashion

Smartwatches

Smartwatches zijn uiterlijk na de release van de Apple Watch bij iedereen bekend, ook al is hun verspreiding in het wild nog vrij laag. De markt biedt nu een grote verscheidenheid aan modellen van verschillende fabrikanten en vooral uit verschillende ecosystemen: watchOS van Apple, Android Wear van Google, Tizen van Samsung of zelfs eigen creaties zoals van Pebble of Alcatel. Wat ze allemaal gemeen hebben: de verbinding met de smartphone en het uitgangspunt om het digitale leven gemakkelijker te maken. Of misschien niet?

Wat kan een smartwatch doen?

De meeste smartwatches kunnen alleen de tijd weergeven en een paar apps starten. Voor veel functies is een internetverbinding of gps-positie vereist of in ieder geval de smartphone als gegevensbron. Een actieve Bluetooth-verbinding met de smartphone is daarom een ​​voorwaarde voor het gebruik van de smart-functie.
Naast de klassiekers zoals de weergave van de tijd, de datum, het huidige weer en (nu heel belangrijk) het batterijniveau, hebben de fabrikanten van de besturingssystemen al alle denkbare standaardfuncties ingebouwd voor gewone gebruikers:

  • De klassieke chronograaffuncties zoals tijd, wekker, stopwatch en timer.
  • Een functionele fitnesstracker voor het registreren van je eigen bewegingsgedrag, op veel modellen al aangevuld met een hartslagmeter.
  • De standaard PIM-applicaties Agenda, E-mail en Contacten.
  • De weergave van kaarten inclusief stapsgewijze navigatie.
  • De weergave van alle soorten meldingen (dwz alle meldingen die ook door afzonderlijke apps op de mobiele telefoon worden weergegeven).

Deze standaardfuncties zijn uit te breiden met apps van derden. Het aanbod aan apps verschilt per platform, maar de Samsung Smartwatch die ik lange tijd heb getest met zijn eigen Tizen-besturingssysteem is nog bescheiden klein. In het ecosysteem van Apple (Apple Watch – watchOS) en Google (Android Wear) is het aanbod wat uitgebreider.

De meeste apps die beschikbaar zijn voor de smartwatch hebben een locatiegebaseerde context (restaurantzoeker, bezienswaardigheden in de omgeving, etc.) of zijn ontworpen als extra display bij een smartphone-app om het hanteren van de telefoon in bepaalde situaties overbodig te maken (vliegtickets van Luchtvaartmaatschappijen, weergave van klantenkaarten (gsm-pocket) of betaling met barcodes (Blue Code), …). Het is dus perfect om de smartwatch in het dagelijks leven te gebruiken.

Smartwatch kopen

Er zijn natuurlijk meerdere merken smartwatches, dus voordatz je er eentje gaat kopen, kijk dan even naar de lijst Smartwaches top 5.

Author Image
Redactie

Previous Post

Next Post