Fashion

Leuke weetjes over zonnebrillen

Wie heeft er nu geen zonnebril, want de meeste mensen hebben die toch wel nodig in de zomer. En er zijn verschillende modellen, van de Elton John zonnerbril tot aan de Wayfarer zonnebril.

Van tool tot fashion statement

Zonnebrillen zijn allang niet langer slechts een praktische bescherming van onze ogen tegen schadelijke UV-straling. Met de uitvinding van de Ray-Ban aviator, die vandaag de dag nog steeds populair is, zijn zonnebrillen het ultieme fashion statement geworden. Sindsdien is er veel gebeurd en is de geliefde zonwering verkrijgbaar in alle denkbare kleuren en vormen. Voor de zonnebrillendag van vandaag willen we u vier interessante feiten uit de zonnebrillenwereld laten zien.

Geen compromissen op het gebied van UV-bescherming

Sunglasses Day werd in de VS gelanceerd door de non-profitorganisatie The Visions Council om elk jaar op 27 juni bewust te maken van de gevaren van UV-straling. Want niet alleen in de zomer, maar ook in de rest van het jaar is het belangrijk om onze ogen te beschermen tegen schadelijke straling. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de aanschaf van hoogwaardige zonnebrillen, omdat niet elk montuur voldoende UV-bescherming heeft. Bij Lensbest kunt u er echter zeker van zijn, want elk van onze zonnebrillen beschermt optimaal tegen ultraviolette straling. Hier leest u precies waar u op moet letten bij het kopen van een zonnebril.

Zonnebrillen grootste fan

Voor velen van ons is een zonnebril zeker niet genoeg, want een zonnebril maakt het kinderspel om onze outfits compleet nieuwe accenten te geven. Er zijn twee, drie of zelfs tien zonnebrillen voor nodig. Maar er is één ding waar we duidelijk geen kaars aan kunnen houden: Elton John – waarschijnlijk ’s werelds grootste zonnebrillenliefhebber. “Hoe groter en kleurrijker, hoe beter” lijkt het alomtegenwoordige motto van John te zijn. Volgens zijn eigen verklaringen bezit de Britse muzikant 250.000 zonnebrillen. Of je kunt geloven, is aan jou. Maar zonder twijfel is Elton John in de loop van zijn carrière als geen ander gespot met de meest uiteenlopende en gekke zonnebrillenmodellen.

Wie heeft het uitgevonden?

Zonnebrillen werden ongeveer 2000 jaar geleden voor het eerst gebruikt door de Inuit. Het echte doel van deze “zonnebril” was bescherming te bieden tegen sneeuwblindheid, die het gevolg kan zijn van de UV-straling van zonlicht dat weerkaatst wordt door de sneeuw. Hiervoor voorzag de Inuit dierenbotten en houten planken van fijne sleuven. Het door de Chinezen in de 12e eeuw ontwikkelde zonnebrilmodel daarentegen vertoonde lichte verbeteringen, omdat de lenzen van de bril van rookkwarts waren. Maar zelfs bij de Chinezen was deze bril niet bedoeld om te beschermen tegen zonlicht (of voor stijldoeleinden – zelfs als deze bril erg lijkt op de trendy panto-zonnebril), maar diende hij eerder rechters om hun gezichtsuitdrukkingen te verbergen. De zonnebrillen van vandaag hebben natuurlijk veel voorsprong op beide modellen, maar we kunnen er nog steeds inspiratie uit halen. Dus wat dacht je van een zonnebril in houtlook of in een stijlvolle pantovorm?

Met de pilotenzonnebril voor UV-bescherming

In de jaren dertig begonnen Edwin H. Land en het Polaroid-bedrijf te experimenteren met de fabricage van lenzen. Het resultaat was het Polaroid-filter, waarmee in 1936 voor het eerst zonnebrillen met een UV-filter verkrijgbaar waren. Tot nu toe konden zonnebrillen alleen beschermen tegen verblinding door zonlicht. In hetzelfde jaar lanceerde Bausch & Lomb de Ray-Ban Aviator met het Polaroid-filter, dat speciaal werd ontwikkeld voor piloten om hun ogen te beschermen tijdens de vlucht. Maar de pilotenzonnebril ontwikkelde zich snel tot een cult-montuur weg van de cockpit en behoort nog steeds tot de best verkochte zonnebrillen ter wereld.

Het duurste model ter wereld

Bent u op zoek naar een heel bijzonder model zonnebril? Als je 400.000 dollar tot je beschikking hebt, is de duurste zonnebril ter wereld van de Zwitserse sieraden- en horlogefabrikant Chopard wellicht iets voor jou. Maar wat maakt deze zonnebril zo duur? Het frame en de poot van het model bevatten 60 gram 24-karaats goud en 51 geslepen diamanten. Hebben we uw interesse gewekt? Ben je echter op zoek naar extravagante zonnebrillen voor een klein budget, blader dan eens door onze Life of Luxury collectie.
Het blijkt dat de geschiedenis van zonnebrillen ongelooflijk spannend is: van hulpmiddelen tot echte fashion statements in “slechts” 2000 jaar. Zijn we geïnteresseerd in wat jou verbindt met je favoriete zonnebril? Heb jij een enorme collectie zoals Elton John of een echt vintage model? Vertel ons alstublieft uw “zonnebrilverhaal”!

Author Image
Redactie