Waar gaat het vermoedelijk in 2023 heen met de huizenmarkt?
Geld en Financiën

Waar gaat het vermoedelijk in 2023 heen met de huizenmarkt?

De huizenprijzen in Nederland zijn tijdens de pandemie gestegen. Dit heeft opnieuw de startende potentiële huizenkopers uit de huizenmarkt geprijsd. Nu drijft de stijgende rente nog meer potentiële kopers naar de zijlijn. Mensen die van plan zijn een huis te verkopen, moeten overwegen sneller te handelen, omdat de huizenprijzen niet meer zo hoog zijn, en niemand weet zeker wanneer ze weer de vorige piek zullen bereiken.

Wat te doen

Mensen die in de markt zijn een huis te kopen, kunnen wachten op een betere prijs en een lagere hypotheek, maar wachten kan ook betekenen dat de hypotheekrente op middellange termijn hoger wordt. Het kan zomaar zijn dat een hypotheek in 2023 veel duurder uitvalt.

Er is een enorme hoeveelheid risico en onzekerheid in de fundamentele marktfactoren, en het consumentenvertrouwen is aanzienlijk verslechterd. Het consumentenvertrouwen is echter volatiel en historisch gezien een onbetrouwbare voorspeller van toekomstige prijstrends.

Verwachting huizenmarkt 2023

Sinds de piek in het voorjaar van 2022 zijn de huizenprijzen in Nederland gestabiliseerd. Overheidsingrijpen heeft de vastgoedmarkt met succes beschermd tegen de door de pandemie veroorzaakte recessie, maar nu weegt de hogere rente op de markt.

De verwachting huizenmarkt 2023 is dat de prijzen zullen gaan dalen. Een hypotheek in 2023 moet betaalbaar blijven, ook voor de onderkant van de markt.

Wanneer dalen de huizenprijzen?

De vraag naar huizen is het meest afgenomen aan het hogere segment van de markt.

Hoewel veel mensen een huis willen kopen, is de betaalbaarheid erg laag, en dit wordt weerspiegeld in het aantal geslaagde aankopen. Daarnaast is het niet alleen een hypotheek, men moet ook nog de woning inrichten. Daarom is de vraag die ons aan het hart ligt: Wanneer dalen de huizenprijzen?

Verwachtingen huizenprijzen

De prijzen van nieuwe woningen hebben een plateau bereikt, en als ze dalen, zullen sommige huizenkopers merken dat ze veel meer hebben betaald dan de meest recente kopers in hun project. Op basis van de economische fundamenten lijkt het waarschijnlijk dat de prijzen zullen gaan dalen.

Prijzen van appartementen

Na het breken van records tijdens de pandemie, dalen de prijzen van appartementen licht. Er worden minder appartementen gekocht dan in de drie voorgaande jaren.

Mensen die nu vanuit huis werken hebben meer ruimte nodig om werkruimte en woonruimte in hun huis te scheiden. De trends rond wooninspiratie zijn daardoor ook veranderd.

De verwachtingen huizenprijzen kunnen erg verschillen per regio. Maar een goede start is altijd een hypotheekcalculator. Deze gebruikt actuele hypotheekrentes en berekent de prijs van een huis dat u zich kunt veroorloven.

Author Image
Redactie