Overig

Voor uzelf beginnen? Wij geven 5 tips voor het schrijven van een ondernemersplan.

U bent van plan om voor uzelf te gaan beginnen. Hier komen een aantal zaken bij kijken, een daarvan is het schrijven van een ondernemingsplan. In dit plan komen alle details over uw nieuwe onderneming te staan. Het plan is niet alleen handig voor uzelf, u heeft het ook nodig om een lening aan te kunnen vragen voor het opstarten van het bedrijf. Om u op weg te helpen met het schrijven van het ondernemingsplan hebben we aantal tips voor u opgesomd.

Tip 1: Het doel en de doelgroep

Wat wilt u bereiken met uw onderneming? Bepaal uw doel en de doelgroep. Wie ziet u als potentiële klanten? Probeert u nog investeerders te overtuigen van uw plan? Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden, voer een gericht onderzoek uit voorafgaand aan het schrijven van het plan.

Tip 2: Kies de juiste vorm

Een ondernemingsplan kan in verschillende vormen worden opgesteld. Het is afhankelijk van het plan, het doel en u persoonlijk in welke vorm u het plan opstelt. Kiest u voor de klassieke variant, deze komt goed van pas bij het aanvragen van financiering, of kiest u voor illustraties? Een andere vorm is een Canvas model. Hierin wordt overzichtelijk en visueel weergegeven wat het plan is en welke onderdelen nog aandacht nodig hebben.

Tip 3: Financieel overzicht

Zorg dat u alle financiële gegevens inzichtelijk heeft. Wat heeft u privé, wat heeft u nodig om de onderneming op te bouwen en welke kosten moeten er worden ondervangen? De eerste tijd zult u voornamelijk investeren, het verdienen komt later.

Tip 4: Bepaal de sleutelmomenten

Bepaal welke momenten kritisch zijn voor de voortgang van het ondernemingsplan. Dit zijn de go / no-go momenten. Belangrijke onderwerpen zijn bepalend voor het succes van de onderneming. Loopt u ergens vast? Dit sleutelmoment is misschien een punt om een no-go te geven, u herziet het plan en desnoods zet u het plan niet door.

Tip 5: Bekijk het plan realistisch

Hoe mooi het plan ook lijkt, niet alle ideeën zijn te realiseren. Maak het niet mooier dan het is, hier kunt u veel last van krijgen als het plan eenmaal wordt doorgezet. Wees eerlijk in het plan en zorg ervoor dat de financiën kloppen.

Author Image
Redactie