Geld en Financiën

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een vorm van digitale valuta welke online gemaakt en beheerd wordt. Bitcoin wordt niet door een centrale autoriteit beheerd. In tegenstelling tot Euro’s en Dollars worden Bitcoins niet geprint en op die manier uitgegeven, ze worden aangemaakt door vele duizenden mensen wereldwijd welke met hun computers complexe wiskundige berekeningen maken. Bitcoins vallen onder de noemer cryptocurrency.

Bitcoins kunnen gebruikt worden om online aankopen te doen. In die zin zijn ze gelijk aan euro’s of dollars, je kan ze online uitgaven of kopen. Zoals eerder aangegeven is er een groot verschil tussen normaal geld en Bitcoins. Bitcoins worden niet centraal beheerd door een instituut of autoriteit. Een bank heeft controle over uw geld, bij Bitcoins is dat niet het geval.

Wie bepaalt er dan hoeveel Bitcoins er gemaakt kunnen worden en nu in omloop zijn? Eigenlijk niemand. Bitcoins kan je niet met 1 druk op de knop in grote hoeveelheden creëren. Een centrale bank kan om staatsschuld te verkleinen geld printen, bij Bitcoins kan dit dus niet. Bitcoins worden gemined. Dit houdt in dat vele computers de wiskundige berekeningen maken en op die manier in blokken Bitcoins kunnen vinden. Dit netwerk, waar u zelf ook aan deel kunt nemen, zorgt ook voor het bevestigen van transacties. Hierdoor zorgt Bitcoin direct ook voor het zelf verwerken van betalingen.

Ondanks het minen kan er niet een oneindig aantal Bitcoins gemined worden. Het Bitcoin protocol schrijft voor dat er maximaal 21 miljoen Bitcoins gemined kunnen worden. Deze munten kunnen weer onderverdeeld worden in kleinere hoeveelheden en kan je ook 0.0000001 bitcoin uitgeven bijvoorbeeld.

Belangrijk om te weten is dat wanneer u een betaling doet met de Bitcoin Cadeaukaart het “wisselgeld” komt te vervallen. Wanneer u wilt uitgeven dan kunt u uw Bitcoin Cadeaukaart het beste importeren naar een dienst als http://www.blockchain.info.

Wat zijn de kernmerken van Bitcoin?

 1. Geen centrale autoriteit
  Het netwerk wordt niet beheerd door een centrale autoriteit. Elke computer, welke zich bezighoudt met het minen van bitcoins en transacties verwerkt, maakt onderdeel uit van het netwerk. Dit houdt in dat het netwerk niet plotseling stil gelegd kan worden of Bitcoins afgepakt kunnen worden.
 2. Eenvoudig op te zetten
  In tegenstelling tot het openen van een bankrekening is het hebben van een Bitcoin Wallet (rekening) heel eenvoudig. Na het bestellen van een cadeaukaart heeft de ontvanger van de cadeaukaart meteen een volledig werkende Bitcoin Wallet.
 3. Anoniem
  Bitcoins zijn volledig anoniem. Dit houdt in dat uw Bitcoin rekening niet gekoppeld is aan uw naam, adres of andere persoonlijke gegevens. Echter alle transacties zijn zichtbaar in de zogeheten “Block Chain”. Zolang u uw pubieke Bitcoin adres niet op een forum heeft gedeeld kan deze nooit aan u gekoppeld worden.
 4. Transactiekosten
  In tegenstelling tot de meeste banken hoeft u in het Bitcoin netwerk geen hoge transactiekosten te betalen voor het doen van internationale betalingen.
 5. Snelheid van betalingen
  Een betaling doen gaat razendsnel. Al binnen enkele minuten kan een betaling als voltooid gemarkeerd worden door het Bitcoin netwerk. Of het nou maandag of zondag is, in de middag of in de nacht, een Bitcoin betaling kunt u altijd uitvoeren en ontvangen.
 6. Kan ik een betaling terug laten storten? 
  Wanneer een betaling gedaan is kunt u deze niet meer terugdraaien.

Bitcoins kopen kun je overigens op meerdere plekken. Zelfs de grotere banken kunnen je daar tegenwoordig mee helpen.

Mco is overigens een andere cryptocurrency die we kunnen aanbevelen.

Author Image
Redactie