Besparen op Energie e.d.

Energielabel vrieskist

Een energielabel geeft aan hoe zuinig een vrieskist is. Dit is een label wat voldoet aan verschillende Europese richtlijnen. Maar het is niet alleen een label wat aan vrieskisten gegeven wordt, dit label wordt gekoppeld aan meerdere apparaten. Je kunt hierbij denken aan auto’s, lampen, koelkasten, gebouwen en dus vrieskisten. Je kunt het energielabel eigenlijk zien als een soort maatstaaf. Je kunt hieraan namelijk zien hoe milieuvriendelijk, zuinig en energiebesparend de vrieskist is. Dit gaat om het gebruik van het apparaat maar ook over de gebruikte materialen en de prestaties van het product.

Vrieskisten
Bij de vrieskisten wordt het energielabel doormiddel van een kleur aangegeven. Deze kleuren zijn gebasseerd op de energie-efficiëntie-index. Hierbij wordt gekeken naar het gemiddelde gebruik van een vrieskist ten opzichte van deze specifieke vrieskist. Er wordt wel rekening gehouden met de inhoud van het apparaat. De apparaten met dezelfde inhoud worden hierbij met elkaar vergeleken. Daarnaast staat er nog meer informatie op het label. Denk hierbij aan: het gemiddelde verbruik per jaar, het geluidsniveau en de inhoud van het vriesgedeelte.

Op elke vrieskist in de winkel zit op dit moment een energielabel. Er is een overgang van het oude naar het nieuwe label maar bijna alle vrieskisten hebben op dit moment het nieuwe energielabel. Zo is het makkelijker om alle apparaten met elkaar te vergelijken. Op dit moment is energielabel A+++ het meest zuinige label bij vrieskisten. Het nadeel van een A+++ label is dat hij wel vaker duurder is in aanschaf dan apparaten welke minder zuinig zijn. Maar omdat je per jaar minder aan je energierekening hoeft te betalen ben je op jaarbasis uiteindelijk wel goedkoper uit. Je moet er alleen even een kleine investering voor doen. A+++ is het zuinigst bij de nieuwe labels, bij de oude labels is het A++. Er zijn vanuit de Europese Unie aangescherpte regels gekomen waardoor men moest overstappen op nieuwe energielabels. Dit zorgt ervoor dat B, C en D labels eigenlijk niet meer verkocht worden. A labels zijn op dit moment al erg lastig te vinden. Dit komt omdat deze vrieskisten allemaal erg slecht zijn voor het milieu. A+ is op dit moment eigenlijk de meest onzuinige koelkast op de markt. Op de labels staat het energieverbruik in kWh per jaar aangegeven. Doordat het systeem aangepast is kun je de nieuwe en de oude labels niet meer met elkaar vergelijken.

Een vriezer kopen? Kijk dan altijd eerst naar de prijs, dan naar het energielabel, wat er verplciht op staat.

Author Image
Redactie