Natuur

Graszoden

Het gazon zal altijd het visitekaartje van de tuin zijn. Daarom is het van belang om bij het kopen van graszoden uit te gaan van de beste kwaliteit graszaad of graszoden.

Een eersteklas gazon met een fijne, gelijkmatige structuur, glad en kort gemaaid straalt rust uit en werkt verfrissend met zijn groene kleur. Smalbladige grassoorten met een compacte groeiwijze zijn hiervoor het meest geschikt. Verder moet het vaak gemaaid worden om te voorkomen dat de breedbladige grassoorten de overhand krijgen en moet het voortdurend bijgehouden en onderhouden worden.

Wat voor een soort gazon?

De meeste mensen willen echter een tredbestendig en onderhoudsarm gazon. Stevigere grassoorten hebben bredere bladeren dan de echte ‘Engelse’ gazonsoorten en vormen een iets minder gelijkmatig gazon. Veelvuldig maaien met een goede cilindermaaier kan echter de aanblik mettertijd verbeteren. Om het even, u kiest voor een siergazon of voor een gebruiksgazon, beide vormen een mooi contrast met de bonte bloemenborder en zullen niet direct naar de filistijnen zijn als er een keer een horde kinderen overheen holt.

Zelf leggen of laten leggen?

Natuurlijk kun je zelf graszoden leggen. De graszoden kun je kopen en de rest van de werkzaamheden kun je zelf prima doen. Maar, een expert zal altijd een veel mooier gazon leggen dan je zelf kunt.

Dat komt omdat de expert precies weet wat er gedaan moet worden bij welke ondergrond voor het gras. Hij heeft de juiste middelen en het juiste gereedschap.

Overigens weet een specialist in gras ook precies welk gras je moet hebben, want er bestaat tegenwoordig zelfs speciaal gras voor schaduwrijke tuinen.

Maar een specialist kost natuurlijk ook meer geld. Je moet zelf bepalen of je dit ervoor over hebt.

Het onderhoud.

Het onderhoud van het mooi groen gegroeide gazon kun je prima zelf onderhouden, en dan bedoelen we niet alleen maar het maaien van het gazon. Je kunt onder ander verder nog denken aan onkruid verwijderen, de kanten afsteken, en open plekken weer opvullen.

Een mooi gazon

Een mooi gazon is een plaatje in de tuin, maar je kunt er ook heel goed je loungeset op kwijt.

Steeds meer mensen zitten op het gazon, waardoor je geen terras nodig hebt, de tuin groter is, en er meer plek is voor bloeiende planten.

Met het juist gras is dit ook geen probleem.

Author Image
Redactie