Bedrijf

Ventileren: doe het goed en duurzaam

We weten inmiddels allemaal dat ventileren erg belangrijk is. Het houdt de lucht in de ruimte waarin we ons bevinden in beweging, en zorgt ervoor dat we steeds weer frisse zuurstof in kunnen ademen, terwijl de stoffen die we uitademen steeds naar buiten worden afgevoerd. Ook kan het voorkomen dat hoge concentraties ziektekiemen lang in de lucht blijven hangen, en zo veel mensen kunnen besmetten. Maar ventileren, hoe doe je dat eigenlijk?

Verplaatsen en verversen

Als je denkt dat je met een ventilator goed bezig bent op het gebied van ventileren, dan zit je er helaas naast. Al doet het woord anders vermoeden, een ventilator heeft weinig met ventileren te maken. Een ventilator laat de bestaande lucht in een ruimte in beweging komen, waardoor je het minder warm kan krijgen. Hij ververst de lucht echter niet, hij brengt enkel en alleen de bestaande lucht in beweging. Er wordt dus geen zuurstof aangevoerd, er wordt geen uitgeademde lucht afgevoerd, en ziektekiemen worden al helemaal niet de ruimte uit geholpen. Sterker nog, deze worden nog eens een keertje extra de ruimte doorgeslingerd, precies wat je nu eigenlijk niet wilt.

Om goed te ventileren moet je de lucht niet alleen in beweging brengen, je moet ook zorgen dat deze steeds wordt ververst. Dat kan eigenlijk niet zonder dat je de buitenlucht daarbij betrekt. Deze frisse lucht wil je namelijk naar binnen halen, terwijl je de bestaande lucht in een ruimte juist steeds wil afvoeren.

De makkelijkste manier om dat te bereiken is door een raam open te zetten. Op die manier komt er frisse lucht naar binnen. Als je het echt goed wil doen zet je niet alleen een raam open, maar ook een deur of een raam aan de andere kant van de ruimte. Zo creëer je namelijk een doorgaande luchtstroom, wat een stuk effectiever ventileert.

Kan het ook duurzamer?

In de winter is een raam openzetten misschien niet iets waar je op zit te wachten: daar gaat de warme lucht die dankzij de verwarming in je huis aanwezig is, een beetje zonde. Gelukkig kan ventileren ook duurzamer, met behulp van warmteterugwinning. Op die manier wordt de lucht wel steeds ververst, maar blijft de warmte behouden.


WTW ventilatie is een mechanisch systeem dat de bestaande lucht naar buiten afvoert, en frisse lucht naar binnen laat stromen. De warmte die in de bestaande lucht zat, wordt echter opgevangen en weer meegegeven aan de lucht die van buiten naar binnen komt. Zo heb je wel de frisse lucht, maar niet het warmteverlies.

Author Image
Redactie