Reis

Alanya

Alanya is een van mijn favoriete plekken in Turkije. De ouders van mijn vriendin hadden een appartement in de stad van 300.000. Daarom heb ik vele maanden in Alanya doorgebracht.
Hier heb ik mijn ervaringen en tips over Alanya verzameld in de hoop dat ze je zullen helpen tijdens je vakantie.
Ik heb Alanya net als zoveel andere reizigers leren kennen als reisbestemming voor een all-inclusive zomervakantie. Pas geleidelijk heb ik de stad, Turkije en het leven leren kennen en begrijpen.
Meer dan 300 dagen zon per jaar, bananenplantages in de stad en de turkooisblauwe zee maken Alanya een heel andere plaats dan Duitsland.
Stranden, oude ruïnes, heerlijk eten, nachtleven … Je vindt het allemaal in Alanya.

Aankomst en vertrek

Alanya-Gazipasa Airport en Antalya
U kunt Alanya bereiken via twee luchthavens: de kleine lokale luchthaven Alanya-Gazipasa en de luchthaven in Antalya.
Aangezien slechts een paar internationale luchtvaartmaatschappijen naar Gazipasa vliegen, is Antalya de eerste keuze voor een vlucht naar Alanya.
Alanya-Gazipasa ligt op 40 km en de luchthaven van Antalya ligt op 120 km van het stadscentrum van Alanya. Beide luchthavens zijn modern en Antalya is aanzienlijk groter dan Alanya-Gazipasa.

Een vlucht naar Alanya-Gazipasa of Antalya kost 150 tot 350 €, afhankelijk van het seizoen. De prijzen stijgen in het hoogseizoen tussen juni en september en dalen in de overige maanden.
U kunt Antalya rechtstreeks bereiken vanuit alle grote steden in Europa. Er zijn maar weinig rechtstreekse vluchten naar Alanya-Gazipasa. Daarom moet je meestal overstappen op weg naar Gazipasa in Istanbul of Ankara. Daarom is Antalya Airport meestal de gemakkelijkere optie.

Luchthaven transfer

Als je eenmaal een hotel in Alanya hebt geboekt, gaat het om je transfer vanaf de luchthaven. De transfer is meestal al inbegrepen bij de all-inclusive pakketreizen naar Alanya. Als dit niet het geval is, zijn er gemakkelijke manieren om bij uw hotel te komen.

  • Groepsoverdracht: een bus brengt u samen met andere reizigers naar uw bestemming. Je betaalt een prijs per persoon en route. De transfer duurt langer vanwege stops in andere hotels en locaties. De transfer van Antalya naar Alanya kost momenteel tussen de 10 en 15 € per persoon in één richting. U kunt een collectieve overschrijving vinden bij Urlaubstransfers.de.
  • Privé transfer: uw eigen chauffeur haalt u op van de luchthaven. Hij brengt je rechtstreeks naar het hotel. Vanaf drie personen in de auto kost een privétransfer weinig meer dan een gedeelde bus. U kunt een privétransfer vinden bij Getyourguide.de.
  • Taxi: ik raad deze optie alleen aan vanaf de luchthaven Alanya-Gazipasa. Een taxirit naar het stadscentrum kost ongeveer € 45, -.
  • Openbaar: Helaas zijn er geen goede openbare verbindingen van beide luchthavens naar Alanya. Alleen het stadscentrum en hotels in de buurt van de D-400-snelweg zijn redelijk goed verbonden met de luchthaven Gazipasa per bus.
  • Huurauto: Reizen met een huurauto van Alanya-Gazipasa of de luchthaven van Antalya naar Alanya is eenvoudig. Beide luchthavens bevinden zich aan de snelweg D-400, die door het stadscentrum van Alanya loopt. Er zijn autoverhuurbedrijven op beide luchthavens. In de zomer dient u voor aankomst een auto te reserveren. Dit komt omdat vaak nog maar een paar auto’s lokaal nog beschikbaar zijn tegen een hoge prijs.

Hotel

Waar te slapen in Alanya

De hotels op het Cleopatra-strand zijn gescheiden van het strand door een smal straatje, maar liggen dicht bij bars, restaurants en activiteiten.
De hotels ten oosten van het stadscentrum zijn ook door een weg van het strand gescheiden. Daarom heeft bijna iedereen zijn eigen onderdoorgang naar het strand gebouwd. De hotels in het stadscentrum van Alanya zijn kleiner dan aan de rand.
Ik raad de naburige steden Konakli en Avsallar aan voor een all-inclusive pakketreis.
Ik raad eftalia resort of de hotels in het oostelijke stadscentrum aan als je meer van Alanya wilt zien.

Author Image
Redactie