Bedrijf

Zelf loonstrookje aanmaken of laten maken?

Als je zelf een bedrijf runt en werknemers in dienst heeft, heeb je twee mogelijkheden. Of je besteedt de boekhouding uit aan een extern salarisadministratiebureau of aan de belastingadviseur, of je doet het zelf, sommige bedrijven hebben hiervoor speciale software of een eigen afdeling die speciaal voor de salarisadministratie is ingericht. Uiteindelijk is het belangrijk dat de rekeningen regelmatig en vooral op tijd worden opgemaakt.

Degenen die vaker achterlopen, riskeren zelfs juridische stappen voor de rechtbank.

Helaas is de salarisadministratie vrij complex en kost het veel tijd. Wie hier niet de vrije tijd voor heeft, doet er goed aan een belastingadviseur in te huren of contact op te nemen met een salarisadministrateur.

Deze zijn ook beschikbaar in de vorm van online salarisadministratiekantoren. Het online laten aanmaken van loonstroken is nu zelfs een wijdverbreide vorm. Dit is vooral de moeite waard voor grotere bedrijven.

Voor bedrijven met 1-2 medewerkers kan het op dit moment financieel lonend zijn om de boekhouding zelf te doen. De aangeboden diensten zijn immers niet erg goedkoop.

Daarnaast hebben werkgevers de verantwoordelijkheid om verantwoord en zorgvuldig om te gaan met de zeer gevoelige werknemersgegevens. Uitbesteding heeft daarom vanuit het oogpunt van de gemaakte kosten geen zin, zeker niet voor nieuw opgerichte bedrijven of kleinere bedrijven. Over het algemeen kunnen loonstroken ook worden aangemaakt met behulp van standaard loonberekeningen, Excel-tabellen of salarissjablonen.

Als de kant-en-klare sjablonen van het internetnet te onveilig voor je zijn, kun je investeren in speciale loonsoftware.

Ze bieden de mogelijkheid om loonstroken aan te maken die overeenstemmen met de huidige juridische status.

De gegevens kunnen vervolgens eenvoudig via een interface naar de belastingdienst, de zorgverzekeraars en alle sociale verzekeraars worden gestuurd. Een echt alternatief voor het salarisadministratiebureau met beheersbare kosten.

Je kunt natuurlijk ook de salarisverwerking uitbesteden. Dan wordt al het werk uit je handen genomen, en je hebt er verder geen omkijken meer naar.

Je kunt de tijd dus besteden aan belangrijkere zaken, zoals datgenen waar jouw bedrijf goed in is.

Author Image
Redactie