Bedrijf

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een draaiorgel

Er zijn tegenwoordig steeds minder draaiorgels te zien in het straatbeeld van grote steden. Toch tref je in menig stad zo nu en dan nog een draaiorgel aan. Daarnaast zijn er veel mensen die een draaiorgel thuis hebben staan. Zij proberen zich de kunst van het bespelen eigen te maken of gebruiken het orgel ter decoratie. Wil jij ook draaiorgel leren spelen? Of zoek je een orgel ter decoratie? Dan zoek je mogelijk nog een draaiorgel. Wanneer je al lange tijd zoekt, wil je mogelijk direct toehappen wanneer je een draaiorgel te koop ziet staan. Dit is niet verstandig. Je moet namelijk op bepaalde zaken letten voordat jij een draaiorgel koopt. Wij zetten de belangrijkste hieronder op een rijtje.


Afmetingen van het orgel
Een eerste aandachtspunt is de afmeting van het draaiorgel. De orgels zijn namelijk verkrijgbaar in allerlei verschillende afmetingen. De gemiddelde Nederlander denkt bij een draaiorgel aan een groot orgel op wielen. Dit is inderdaad de bekendste variant, maar we kennen ook draaiorgels voor kinderen. Dit zijn kleine orgeltjes met een slinger aan de bovenzijde. Door aan de slinger te draaien, komt er muziek uit.

De werking van de twee orgels is grotendeels hetzelfde, maar de afmeting verschilt flink van die van een orgel op wielen. Indien het een speelgoed draaiorgel betreft, spelen de afmetingen geen grote rol. Dit is wel het geval wanneer het een orgel op wielen betreft. Deze moet je allereerst makkelijk kunnen vervoeren. Vergeet ook niet dat je het orgel moet stallen in de periodes dat je hem niet gebruikt. Kijk daarom goed naar de afmetingen voordat je een draaiorgel koopt.

Controleer de staat van het orgel

Wanneer je een draaiorgel koopt, wil je dat deze werkt. Koop daarom geen draaiorgel zonder naar de staat te kijken. Aan de buitenkant ziet het orgel er mogelijk goed uit, maar dit is aan de binnenkant misschien wel compleet anders. De beste manier om te achterhalen of het draaiorgel nog werkt, is door deze te testen. Vraag de eigenaar bijvoorbeeld of hij een aantal nummers op het orgel kan spelen. Luister hierbij ook goed, want mogelijk is de kwaliteit van het geluid wel slecht. Werkt alles naar behoren en vind je het orgel mooi? Ga dan pas over tot aankoop.

Is een draaiorgel echt iets voor jou?
Een draaiorgel ziet er vaak fraai uit. Keerzijde is dat ze relatief duur zijn. Dit komt vooral doordat er tegenwoordig steeds minder van zijn. De aankoopprijs ligt hoog en daarnaast is onderhoud duur. Weet je niet zeker of je het orgel veel gaat gebruiken? Vraag jezelf dan eerst goed af of een draaiorgel het geld waard is. Als je twijfelt, kun je misschien beter op zoek gaan naar een alternatief, zoals een jukebox. Ook wanneer er een jukebox te koop staat, kun je bovenstaande punten gebruiken om te bepalen of het apparaat geschikt is voor jou. Doe dit zeker het geval wanneer je een tweedehands jukebox op het oog hebt. Met behulp van de bovenstaande punten voorkom je dat je spijt krijgt van de aankoop van een draaiorgel of jukebox.

Author Image
Redactie