Medisch

Wanneer laat je je gehoor testen bij een audicien?

Gehoorschade kan natuurlijk ontzettend lastig zijn. Het kan zelfs zo ver gaan dat het vervelend kan worden tijdens het dagelijkse leven. Toch betekent schade aan het gehoor, of een verminderd gehoor, niet direct dat hier niets meer aan gedaan kan worden. Integendeel zelfs. Toch is het wel handig om dan te weten welk pad je moet behandelen om er voor te zorgen dat de schade minimaal wordt.

Wat is gehoorschade eigenlijk?

Gehoorschade is een ander woord voor een beschadigd gehoor. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand iets minder hoort en dus vaak vraagt om herhaling. Ook kan het zijn dat iemand veel minder hoort en dat het daardoor zijn dagelijkse leven gaat beïnvloeden. Zelfs tot zover dat iemand nauwelijks iets meer kan horen. Ontzettend vervelend, maar zeker niet het einde van de wereld. Het kan ook op verschillende manieren ontstaan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand schade opgelopen heeft door harde geluiden. Ook kan het juist zo zijn dat iemand ouder wordt en dat het gehoor hierdoor minder wordt. Niet gelijk iets om je zorgen over te maken, maar waar ga je naar toe wanneer je merkt dat er gehoorschade is opgetreden?

Een gehoor test

Het beste wat je eerst kan doen, is op bezoek gaan bij een audicien. Dat is een specialist in het gehoor, maar ook aan wat er gedaan kan worden aan problemen aan het gehoor. Hiervoor is het begrijpelijk dat hij eerst een test zal afnemen. Deze gehoortest is er voor zodat iemand weet wat er precies in de hand is, maar ook de locatie van de schade. Het kan namelijk aan een kant zijn, maar ook aan beide kanten. Een gehoortest kan voor iedereen en bestaat vaak uit verschillende geluiden die een oefening vormen zodat mensen snel weten wat er aan de hand is en waar het probleem zich bevindt.

Hoorapparaat

Mocht het mogelijk zijn dan zou bijvoorbeeld een gehoorapparaat aangeraden kunnen worden. Dat is een apparaat die kan helpen bij het gehoor. Het kleine apparaat zorgt ervoor dat mensen weer meer of soms zelfs alles weer kunnen horen als vanouds. De prijs van het apparaat kan flink verschillen. Het kan zijn dat deze een hoop geld kost, maar vaak is het zo dat een zorgverzekering hier ook zeker nog iets in kan betekenen. Een gedeelte of de gehele prijs van het apparaat kan namelijk vergoed worden.

De zorgverzekering

In veel gevallen is een hoortest en een gehoorapparaat gedekt door de zorgverzekering. In enkele gevallen slechts bij een aanvullende ziektekostenverzekering.

Author Image
Redactie