Bedrijf

Spuiten in plaats van schilderen

Spuiten in plaats van schilderen: Muurverf is snel en moeiteloos op te spuiten. Bij het schilderen van muren met een spuitpistool is de kwaliteit van de gebruikte apparatuur doorslaggevend. Verf aanbrengen met een spuitpistool is bijzonder geschikt voor grote oppervlakken. De muurschildering kan snel en zonder veel moeite worden gedaan.

Met een beetje oefening kunnen muren, hoeken en aansluitvlakken met het spuitpistool schoon, egaal en zonder veel moeite worden geschilderd. De verf wordt bijzonder spaarzaam uit een reservoir gehaald. Dat scheelt tijd en kleur.

Het schilderen van muren met een spuitpistool is echter niet geheel zonder voorbereidend werk: voor gebruik moet de hele ruimte zorgvuldig worden afgedekt, na gebruik moeten de nozzles grondig en, afhankelijk van het model, met meer inspanning worden gereinigd.

Verf aanbrengen met het spuitpistool

Voordat met het eigenlijke spuiten kan worden begonnen, moet de ruimte zo volledig mogelijk worden afgedekt. Dit voorkomt de fijnste sproeiaanslag op de vloer en meubels. Als beschermende kleding worden een schildersoverall, een fijnstofmasker en een veiligheidsbril aanbevolen. Er mag geen tocht in de kamer zijn.

Bij applicatie met een spuitpistool dient de gebruikte verf vloeibaar te zijn. Welk middel geschikt is om te verdunnen, is afhankelijk van het oplosmiddel en vindt u in de instructies van de fabrikant van de verf. Als de verf te dik is, kunnen de spuitmonden van het pistool verstopt raken.
Na het aanbrengen van de verf kan op een geschikte plaats een eerste proefspuit worden uitgevoerd.
Beweeg het spuitpistool gelijkmatig met vaste hand en op een afstand van 25 tot 30 centimeter over het muuroppervlak. Het mondstuk moet in een hoek van 90 graden ten opzichte van de muur worden gehouden.
Houd er rekening mee dat het spuitpistool alleen wordt gespoten als het spuitpistool in beweging is. Staand spuiten leidt tot dik aanbrengen en verfdruppels.
De verf wordt in meerdere lagen aangebracht. Elke verflaag moet goed drogen.

Verfspuitsystemen in de handel

Spuitpistolen voor het aanbrengen van verf zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Een goed verfspuitsysteem kost tussen de 160 en 600 euro, professionele apparaten kunnen zelfs nog duurder zijn. Verfspuitpistolen met een ingebouwde motor zijn goedkoper, maar ook aanzienlijk zwakker qua prestaties. Apparaten kunnen tegen betaling worden geleend bij de bouwmarkt. Over het algemeen zijn spuitpistolen geschikter voor grote oppervlakken, omdat het maskeren en reinigen vrij groot is. Naast het aanbrengen van verf op de muur, zijn de systemen ook geschikt voor buitenschilderwerk of houtimpregnering. Zorg er bij gebruik buitenshuis voor dat er geen wind is.

Als je het liever niet zelf wilt doen kun je natuurlijk ook een schilder dit werkje laten doen. Dan is het resultaat echt een kwaliteits verf spuiten.

Author Image
Redactie